Tekemättömyyden sietämätön vaikeus

huhtikuuta 24, 2017

Ne, jotka minua edes jonkun verran hyvästi tuntevat, tietävät, että jouten olo ei kuulu lempijuttuihini. Tänään kävin pikainen töihinpaluu toiveissa työterveyslääkärillä tarkistuttamassa edelleen kipuilevan selkäni kunnon. Tuomio oli hyvin selkeä - vielä ainakin viikko sairauslomaa. Rauhallista liikuntaa ja lämmitteleviä, kevyitä kiertoliikkeitä kivun määrittämissä rajoissa. Kuulostaa yhtä mahtavalta idealta kuin polvivamman jälkeen ehdotus alkaa harrastamaan fudiksen sijaan vesijuoksua. HAHAH!! 

Ollaan sitten vaan ja möllötellään, ssssaaa... (Hähää, mutsi! En kirjoittanutkaan saatanaa tuohon!) Toisaalta, eipä tuo jumissa oleva, rautakankeen verrattavissa oleva rintaranka juuri anna mahdollisuuksia edes hötkyillä. Ikävästi muistuttelee itsestään joka kerta, kun paikaltaan liikahtaa.

Tässäpä sitä siis on ollut aikaa olla ja ihmetellä, tuijotella seiniä, kattoa, kasvavia pyykkikasoja, lattioita pitkin kirmailevia pölypalleroita ja helvetin likaisia ikkunoita. Tykkään kyllä, että kotona on siistiä ja yleensä onkin, mutta nyt ei vaan yksinkertaisesti ole mahdollista siivota, koska selkä. Hassua, miten se meneekin kaikessa niin, että kaikki mahdoton tuntuu niin kovin himoittavalta. Nekin asiat, joille olisi voinut tehdä jotain jo kauan ennen pääsiäistä, niin juuri nyt se sitten pitäisi tapahtua, kun sitä ei vaan voi tehdä. Tietänette mitä tarkoitan..

Olen epätoivoisesti yrittänyt sulkea silmäni näitä kaikilta miljoonilta kotimme epäkohdilta, siinä huonosti onnistuen. Ja vaikka tuo mies joka täällä ihan yhtälailla luudanvarressa heiluu, siivoaa ja järjestelee paikkoja, ei se kuitenkaan tee sitä juuri sillä tavalla kuin minä sen tekisin. Eli väärin meni sekin.

Joku aika taannoin ystäväni Laura paljasti Mamma rimpuilee -blogissaan heidän kotinsa silmä tottuu -kohteet, eli siis sellaiset epäkohdat kodin siisteydessä, joihin ei enää edes kiinnitä huomiota, koska niihin on vaan jo niin tottunut. Kyseisen postauksen Laura kertoo toimivan "hyväksymisriittinä", ettei hänen tarvii enää stressata kodin epäkohdista, vaan ne voi ottaa osaksi elämää. 

Jospa siis minäkin saisin synninpäästön ja mielenrauhan avaamalla hieman tarkemmin näitä meidän kotona olevia, mun silmiäni eniten rasittavia asioita. Sellaisia silmä ei vaan millään totu -juttuja. Jos vaikka sen jälkiseurauksena voisin huomenna kerrankin vaan olla ja levätä murehtimatta tekemättä jääviä kodin askareita, ja harjoittaa niitä kevyitä kiertoliikkeitä.

Yritetään ainakin.






Pyykkikasa. En kestä. Inhoan silittämistä koko sydämestäni, joten voitte uskoa miten paljon mieltä lämmittää nähdä kasa kuivurista otettuja, vielä osittain kosteita vaatteita mytyssä kodinhoitohuoneen pöydällä. On siellä jotain vanhoja viikattujakin vaatteita seassa, satuinpa jossain näkemään myös esikoisen puhelimen, tyhjän dödöpurkin ja pikkumuijan kuivahtaneen purkan, koska "se vaan tipatti mun tuutta".





Aikansa eläneet kausikoristeet. Meillä tuntuu olevan tapana viettää aina kutakin kalenterijuhlaa niin kauan, kunnes seuraava alkaa. Joulusta pääsiäiseen, pääsiäisestä vappuun, vapusta... jouluun..? Tässä pätee vähän samat systeemit kuin matkalle lähtemisessä. Pakkaaminen (no, tiedätte mielipiteeni siitä) onnistuu kuitenkin huomattavasti helpommin kuin tavaroiden purkaminen. Puolipuretut matkalaukut lojuu nurkissa vielä monta viikkoa reissulta palattua, ihan kuten tälläkin hetkellä Kajaanin reissun kylkiäisinä. Kodin pukeminen juhlakuosiin voi lapsiperheessä olla kovin riemuisaa, mutta niiden pois kerääminen aina yhtä raskasta. Silmiä kirvelee tuijottaa suihkussa käydessään esikoisen upeaa, JOULUISTA ikkunataidetta, mutta jostain kumman syystä se vaan joka kerta jää ottamatta pois. 




Meillä vieraillessa tuskin monikaan kiinnittää huomionsa kyseiseen lukitussysteemiin. Minä tiedostan sen joka kerta, kun tuosta ohi kävelen. Viime syksynä ensimmäistä kertaa takkaa sytytellessä ihmettelin luukun kolinaa, oikein kunnolla väpätti tulen syttyessä. No, lukitushan siinä oli tuosta kahvasysteemistä mennyt vituralleen, ja laiskana köyhänä ei ole ollut varaa uusia lukkoa. Kätevänä emäntänä tungin siihen sitten tuollaisen pienen puun palasen, jottei luukun pauke pilaisi takkatulen tuomaa romanttista tunnelmaa. Patenttikaupoille tästä sitten seuraavaksi, niin on hienosti lukituksen virkaa hoitanut koko pitkän ja kylmän talvikauden.




Hahaa!! Enpäs tarkoitakaan ettenkö tuota miestä, joka kuvassa niin viehkeästi virnuilee, kestäisi silmissäni, vaan se on tuo paita!! Tuo samainen SBS Maskun collari on kulkenut matkassa mukana varmaan meidän koko 13-vuotisen suhteemme ajan. Kotipaitana toki, mutta kun se on ai-na sa-ma pai-ta! Luojan kiitos talvi alkaa olla taputeltu, silloin kun tuon paidan päälle sujautetaan vielä saman sävyinen Adidaksen puolijoukkuteltta, jota toppatakiksikin on joskus voinut kutsua. Museokamaa sekin. Sitten, jos oikein tälle linjalle aletaan, olisi vielä tietysti ne onnenkalsarit. Rumat ovat, voisin äitiä säästellen vaan todeta; onneksi meillä on lapsiluku täynnä. Mutta ei siitä sen enempiä..


Että nyt sitten vaan odotellaan, helpottaako tämä asioiden julkituominen yhtään tätä tekemään kykenemättömyyden tuomaa tuskaa. Tuskin, mutta nyt taidan ainakin saada huomiseksi itselleni seuraa.

Paloturvallisuustarkastajasta. 




You Might Also Like

0 kommenttia

Subscribe