Sano KYLLÄ elinluovutukselle

lokakuuta 14, 2017

Eihän sellaista voi edes kuvitella tapahtuvan omalle kohdalle. Että tulisi päivä, jolloin joutuisi  jonoon odottamaan elinsiirtoa. Elämän jatkuminen olisi vain siitä kiinni, löytyisikö juuri minulle sopiva elinluovuttaja. Ajoissa, ennen kuin olisi liian myöhäistä.

Luulin itse olevani elämäni kunnossa, kun oma maksasairauteni, AIH, diagnosoitiin. Olin urheilullinen, hyväkuntoinen, terveet elämäntavat omistava nuori nainen. Olimme vasta muutamaa kuukautta aiemmin ostaneet nykyisen kotimme. Omakotitalon, josta olimme mieheni kanssa yhdessä haaveilleet jo kymmenen vuotta. Lainaa hakiessamme piti päättää annetuista vaihtoehdoista, mitkä kaksi pakollista lainaturvaa valitsisimme turvaamaan lainan takaisinmaksua yllättävän elämäntilanteen varalta. Ensimmäinen poissulkemamme vaihtoehto oli pitkäaikaissairaudesta johtuva työttömyys. 

Pari viikkoa muuttomme jälkeen jouduin suurten kortisonimäärien aiheuttamien sivuvaikutusten takia jäämään neljäksi kuukaudeksi sairauslomalle.


Vaikka oma ennusteeni ja tämän hetkinen terveydentilani on hyvä, ei joskus tulevaisuudessa tapahtuvaa elinsiirron mahdollisuutta voi koskaan poissulkea. Munuais- ja maksaliiton mukaan noin kolmanneksella sairastuneista autoimmuunihepatiitti johtaa maksakirroosiin 20-30 vuodessa, jolloin ainoa mahdollinen hoitomuoto on maksansiirto. Toisilla se voi tapahtua nopeamminkin. 

Ajatus siitä, että jonain päivänä joutuisin itse elinsiirtolistalle, pelottaa. Enemmän kuitenkin pelottaa edes ajatella, että oma maksani ehtisi pihahtaa viimeiset henkäyksensä ennen, kuin sopiva luovutettu elin löydettäisiin. Tällä hetkellä Suomessa elinsiirtoa odottaa yli 500 henkilöä, joista 5-10 % kuolee, koska sopivaa siirrännäistä ei saada ajoissa. 

Kuolemasta puhuminen tai sen ajatteleminen on ahdistavaa, eikä siksi asioiden ennenaikainen murehtiminen kuulu tapoihini kuin vain harvoina heikkoina hetkinä. Koska tiedän valitettavan hyvin, miten lottovoitto voi joskus suosia myös hyvin ei-toivotulla tavalla, haluan olla mukana auttamassa kaltaisiaini myös silloin, jos elämäni täällä päättyy.

Juuri siksi:

Kuva: http://www.kyllaelinluovutukselle.fi/elinluovutus


Oletko jo itse täyttänyt elinluovutuskortin?



You Might Also Like

0 kommenttia

Subscribe